Turte cu miere "POLENITA "


AMINTIRI DIN COPILARIE...
Turtele bunicii cu miere de albina si cu mac. Pe vremea cand traia bunica, nu erau pravaliile pline de dulciuri. Si bunica se straduia sa ne alinte cu diferite bunatati. Astazi veti cunoaste o reteta simpla, dar foarte draga sufletului meu, deoarece acest gust ma leaga de sarbatorile de la sfarsitul verii, de sarbatorile de la sfarsitul iernii, pe care le asteptam cu mare nerabdare in copilaria mea... 

 


Ingrediente: 

500 ml de chisleag sau chefir
un ou 
100 gr de zahar
jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu nestins 
faina - aprox. 800 gr
un pic de sare 
   50-80 gr de mac 
2 linguri de miere de albina
miez de nuca 
200 ml de apa calda


Mod de preparare:

Eu am sa revin cu unele schimbari la aceasta reteta ceva mai tarziu. 
Greseala mea a fost ca nu am cantarit cantitatea de faina pentru aceasta reteta. E necesar sa framantati un aluat mai tarisor la pipait. Bicarbonatul de sodiu se amesteca cu faina. Din aceasta proportie se prepara doua turte. Se coc la temperatura de 180C, pe urma la 160C timp de 35-40 min.
Dupa aceea, se stinge focul si se lasa turta sa se usuce mai bine timp de 30 minute, dar urmariti dupa cuptor, daca e necesar, se intredeschide usa. Inainte aceste turte se coceau pe vatra cuptorului, puse pe frunze de vita de vie sau nuc. 

 Turtele se racesc. Macul se opareste si se marunteste bine. Mierea se toarna in 200 de ml de apa fierbinte si se amesteca pana la topirea ei. Turtele se taie in patratele mai mari si se pun intr-un vas adanc. Se toarna apa fierbinte amestecata cu miere peste cuburele, se presara macul si, la dorinta, miez de nuca. Totul se amesteca cu mare atentie si se lasa la racit. Se mananca cu lingura. La dorinta, cantitatea de apa se poate mari si se mananca ca o supa dulce.

Era o delicatesa nemaipomenit de delicioasa pentru noi, copiii.



 

3 comentarii:

  1. Interesanta prajiturica asta a ta!
    O voi incerca si eu!
    Ma tenteaza!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna!
    Am vazut ca promovezi fair-play-ul in bucatarie, si eu una sunt tare pornita impotriva celor ce fura munca altora asa ca am trecut sa te anunt ca am gasit la un concurs o postare in care autorul a folosit o poza de-a ta mai exact rulada de porc cu busuioc.De altfel toate retetele din concurs sunt furate de pe diverse site-uri. Reteta este aici http://www.gatesti-ingenios.ro/concurs-retete-~3-.Nu merge linkul direct .Intri in pagina de concurs, acum e undeva pe la pagina trei se numeste rulada de porc cu omleta.O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti multumesc mult pentru informatie, am scris mesaj, dar nu stiu , ce raspuns voi primi, daca spui ca aproape toate pozele sunt furate... In patru ani de zile am trecut prin toate. si ma starui sa-mi pastrez calmul...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...