(1 ) ALUAT INTINS CU DROJDIE ,PENTRU PLACINTE SI INVARTITE ( 1)


Acest aluat, care va fi explicat mai jos , este cea mai raspandita reteta de aluat , in Moldova. 
Reteta ne vine din buni-strabuni .Iat mie mi-a fost transmisa de la bunicuta mea si rasuna in felul urmator/

La 6 pahare pline varf cu faina , e nevoie de adaugat 2 oua , jumate de pahar de ulei , 2 pahare de apa calduta. putina  sare si  zahar . Daca doresti sa prepari acest aluat cu drojdie, inseamna ca se adauga drojdie , cat o nuca de mare.

Acest aluat se prepara extrem de usor si repede si este elastic . Se  prepara cu drojdie si fara. fara drojdie am expus acest aluat pe la inceputul blogului. Dar vor urma explicatii pas cu pas si il voi expune din nou.
 Din acest  aluat se formeaza diferite forme  de placinte si invartite; care se umple  cu o sumedenie de impluturi foarte gustoase . Pe parcurs am sa va fac cunostinte cu toate. Dar sa incep de la cel mai simplu , voua ma adresez , viitoarelor gospodine/
de ce avem nevoie

  • 1 kg de faina de calitate superioara - important
  • 2 oua 
  • o lingurita de zahar 
  • o lingurita de sare 
  • 130 ml de ulei  ' jumatate de pahar 
  • 450 ' 500 ml de apa calduta
  • 35'50 gr de drojdie proaspata  de bere
У нас в Молдавии этот рецепт один из самым распостраненных рецептов теста еще с далеких времен , который передался мне по наследству от моей дорогой бабушки и звучит он так :

На 6 стаканов муки с полной горкой надо добавить 2 яйца, полстакана растительного масла, 2 стакана теплой воды , соль и немножко сахара.Если хочешь готовить тесто с дрожжами, то нужно добавить их размером в грецкий орех.

В связи с тем что тесто очень эластичное , готовится быстро и без хлопот его замешивают и без их добавления.
Добавлю рецепт. Из этого теста изготовливают различные изделия , с различными начинками ( отдельно напишу) , т. е. разниые виды плачинт и вертут различных форм .

Норма продуктов

На один кг муки
    2 яйца
    Одна ложечка соли
    Одна ложка сахара
    0.5 стакана растительного масла - 130 мл
    450-500 мл теплой воды
    35-50 грамм свежих дрожжей


Prepararea aluatului&
Intr-un vas mai mic faramitam drojdia `proaspata , ii adaugam zaharul , pentru ca sa ridice mai repede si jumatate de pahar de apa calduta, incalzita la microunda in 20 sec-
Repejor amesteca totul  cu o lingura de lemn prin adaugarea unei lingure de faina , luar din 1 kg de faina -Dupa ce am dizolvat bine drojdia, presuram deasupra ei alta lingura de faina si o lasam la caldut sa se umfle, coperita cu un servetel . E foarte bine sa  puneti vasul la  microunda . 
Cum procedati
Se incalzeste  micerounda timp de 20 sec. DUPA 20 sec dati vasul la caldut.


Способ приготовления
В маленькую миску крошим свежие дрожжи , добавляем сахар чтобы они разбухли быстрее и полстакана теплой воды, которую можно нагреть в микроволновке в течение 20 сек. Быстро размешиваем их пока они растают полностью с добавлением одной ложки взятое из 1 кг муки. После того , как размешали все вместе сыплем сверху другую ложку муки . Укрываем полотенчиком .
Нагреваем микроволновку на 10-20 сек на максимальной температуру и ПОСЛЕ ставим посуду с разведенными дрожжами в ней чтобы они поднялись , на 10-15 минут .


Daca drojdia este proaspata atunci se umfla in vas indata - E nevoie sa urmarim.
dupa cum stit bunicele noastre puneau vasul cu drojdia dizolvata pe cuptorul cald. dar eu va descriu 
, reesind din anturajul, care il avem astazi.
Aici vreu sa trag atentia la un moment important .Se poate de adaugat in acest aluat drojdie in cantitate de la 35  pana la 50 grame la 1 kg de faina. Asupra calitatii si gustului aluatului nu influenteaza , numai asupea volumului dupa coacere. Adica la inaltimea, pufosenia placintei sau invartitei , depinde ce doriti sa coaceti.


Если дрожжи свежие - это происходит очень быстро. Нужно следить за ними.

Как вы понимаете наши бабушки ставили эту миску с дрожжами на теплую печку , но нам на помощь пришла современная техника и поэтому я буду рассказывать где \, что и как я делала. Чтобы было позновательно и полезно, особенно молодым неопытным хозяйкам, то , для чего я стараюсь так подробно расписать.
В этом тесте количество дрожжей можно увеличить до 50 граммов на 1 кг муки. Все зависит какие изделия вы хотите седлать , и будут они более пышными или менее.
В данном случае сможете сравнивать с тестом НАТАШИКА - она использовала больше дрожжей чем я.
Я специально так сделала , взяла то количество дрожжей которое рекомендуется по старинному рецепту.



In timp ce se ridica drojdia incalzim apa si cernem faina
В этом тесте нужно использовать муку высшего качества и муку надо обязательно просеивать. Желательно сделать заранее , потому что не успеете очнуться и дрожжи поднимутся.
Intr-un vas aparte se amesteca cu  furculita  ouale si sarea si adaygam in ele un pahar cu apa calduta. ne-a mai ramas rstul jumatate de pahar de apa , dar nu va grabitit sa-l turnati.
In faina cernuta facem o gropita si turnam compozitia din oua si apa calduta. Amestecam atent cu o lingura din lemn.

В глубокой тарелочки перемешиваем вилкой яйца с солью и добавляем стакан теплой водички , Остается еще полстакана - не спешите добавлять помто что должны наблюдать как формируется тесто.

В миску с мукой добавляется смесь из яиц и воды и перемешиваем деревянной ложкой.




Peurma adaugam drojdia dizolvata si crescuta si totul amestecam cu lingura foarte minutios - Aici este momentul sa observam daca este e nevoie sa adaugam jumatatea de pahar de apa calduta. Veti observa ca faina amestecata este cam uscativa cu multa faina.
In asa caz se adauga cate oleacaapa , amestecand in continuu totul cu lingura.

Следом добавляем поднятые дрожжи и все тщательно перемешиваем . Вот здесь будет видно , что не хватает воды и продолжая мешать муку ложкой постепенно ( по чуть -чуть _ добавляем еще остаток полстакана воды .



In asa fel trebuie sa arata aluatul duppa amestecarea cu lingura la toate produsele . Aceasta es te starea ideala a ALUATULUI inainte de a fi framantat cu mainele. 
Voi, gospodinele tinere, e necesar sa memorizati aceasta starea a aluatului , pemntru viitor . E nevoie sa simtiti si sa intelegti  cantitatea adecvata de lichid la faina. Si in asa mod , in viitor o sa va deprindeti sa faceti aluatul la " ochi".
E nevoie sa retineti minte , ca este faina, care cere mai mult lichid sau mai putin.
Dar sa fiti convinsa  , ca daca  o sa folositi faine da calitate superioara la 6 pahare de faina veti adauga 2 pahare de apa .

Вот так должно выглядить ТЕСТО перед замесом руками.
Вы , молодые хозяюшки должны набить глаз на этом состоянии будущего теста . Должны научится прочувствовать и понять достаточно количество воды к муке . Потому есть мука которая вбирает в себе больше воды и наоборот.
Но если вы выберете муку высшего сорта то на 6 граненных стаканов муки нужно брать 2 стакана теплой водички.



Incepem sa framantam cu maina aluatul , tinant cu cealalta vasul, in care se framanta el.
. Treptat ,se adauga cate putin ulei in timpul framantarii. Dupa 2 minute,cand aluatul se va strane intr-o bila , se  rastoarna pe masa de lucru si  prelungim framantarea lui.  


Продолжаем месить рукой в течение 1-2 минут , придерживая другой рукой миску. Наливаем немного растительного масла и месим. Как соберется все тесто в комок , вываливаем его на чистую рабочую доску и начинаем месть обеими руками тесто , не забывая добвлять по немногу растительного масла, таким образом.


Cu o maina desfacem aluatul cum este aratat pe poza de mai sus , turnam putin ulei si framantam mai departe, adunand aluatul inspre mijlocul lui.
На столе растягиваем обеими руками тесто и наливаем по середине немного масла, как показано на фото сверху. И потом продолжаем месить собирая тесто к середине.



 Toata procedura va mai dura inca 4-5 minute de framantare cu maina .
 Se va primi un aluat foarte molcut  la pipait si totodata ferm.
Starea aluatului inainte de odixna  si ridicarea lui  ( nu uitam ca contine drojdie ) este cu gropite .

Месим тесто около 4-5 минут. Вы заметите сами как оно собирается в мягкий на ощупь комок теста .Состояния теста до его поднятия- неровное, шероховатое , мягкое на ощупь.



Se pune aluatul in vasul , care s-a framantat, se cerne putina faina deasupralui soi se acopera cu un prosop curat.Se da la o temperatura mai inalte pentru cresterea lui timp de 30-40 minute.
Aluatului tot timpul ii place caldura.
Ложим тесто обратно в миску . Просеиваем немного муки сверху , накрываем чистым полотенчиком или пленкой , а сверху полoтенцем .
Оставляем в теплое место на 30=40 минут , чтобы оно поднялось. Тесто всегда любит тепло.


Dupa cum observati dupa ce alauatul a crescut a devenit neted, si moale , elastic si foarte foarte usor de lucrat cu el. 
Dupa cu m-au invata in copilaria mea, asa si v-am povestit si v-am aratat pasi cu pasi in prezent. 
E scris mult , dar aluat se va prepara in 20 minute , inclusiv si ridicarea drojdiei. 
Greutatea aluatului gata pentru a face placinte sau invartitie cu diferite impluturi este 1 kg 600 grame.

Вот так меня научили в мое далекое детство , так я написала и рассказала Вам .

Написанно много , но тесто за 20 минут (включая и время поднятия дрожжей ) готово.

Вес готового теста после его поднятия около 1кг 600 грамм.

Как видно на фото состояние теста очень гладкое и в последующем увидите насколько оно эластично, и как хорошо растягивается на большую площадь.




 El este universal  si se foloseste mult la prepararea diferitori copturi in bucataria noastra. Pentru fiecare gospodina moldoveanca , acest aluat este N 1 in casa si te scoate din orice situatie.  pentru ca se prepara din produse , care se gaseste in orice gospodarie.

Va doresc succes in preparea acestui aluat  foarte gustos  si usor de lucrat cu el. Stiu , ca odata preparat , veti repeta de mai multe ori.

Желаю успехов, хозяюшкам в освоении этого прекрасного , очень вкусного теста. Уверенна , что полюбите его навсегда.

6 comentarii:

  1. Super Aluatul si explicatiile, multumesc mult!
    Abia astept sa vad cum se intind, eu fac ceva la fel, dar fara drojdie si cu mai putin ulei in aluat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu mare placere Lena ! acest aluat fara drojdie il am la inceputul blogului dar il voi expune din nou pas cu pas mai explicit. ma bucur mult sa te stiu prntre cititorii mei.
    In doresc succese .

    RăspundețiȘtergere
  3. e si uite asa am sa invat sa fac si eu aluat , e exact cum facea bunica mea . sper sa reusesc si sai fac o surpriza sotiei mele . ASA de bine explici ca bunica doar ca am uitat reteta , inca odata super reteta . am sa te anunt daca mia iesit

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-au iesit foarte bune placintele. Aluatul moale, pufos, si chestia asta cu aluatul uns cu ceapa prajita nu am stiut-o, da au iesit bune,bune. Multumesc pu receta, o sa mai intru pe aici.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna, Anisoara. Ai un blog minunat si din cate imi dau seama,o bogatie de colectie de retete veritabile de supergospodina.)))Chiar iti sunt foarte recunoscatoare ca le impartasesti si cu noi.Acest aluat cu drojdii (eu nu prea am mare experienta cu aluaturile), la ce fel de preparate ar merge oare? e bun si pentru placintele si daca da, cat de subtire ar trebui sa intindem aluatul? Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bine te-am regasit, Anisoara. Am frunzarit mai bine prin retete si cred ca am gasit raspuns la intrebarea de la mesajul anterior, in plus nu am fost atenta, chiar in titlul retetei e explicat la ce e bun acest aluat.Oricum iti mai spun o data ca imi place mult ce gasesc la tine si ca de data asta ti-am adorat si fotografiile-sunt frumoase tare.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...